Sluiten

Menu

Liever tien duurzame relaties met leveranciers dan honderd eenmalige overeenkomsten. Tactisch inkoper Martijn Loijen weet precies wat hij voor Heras wil en waarom. ‘Ik geloof heel erg in partnerschap en zie inkoop als het managen van relaties. Leveranciers wil ik ook veel meer betrekken bij de ontwikkeling van ons product. Waarom? Om de beste condities te creëren, naast een stuk trots en beleving.’

Het vroegtijdig betrekken van leveranciers bij projecten, levert Heras volgens Martijn veel voordelen op. ‘Het is bijvoorbeeld heel waardevol wanneer de engineer en leverancier al in de ontwerpfase samen aan tafel zitten. Bij de leverancier zit namelijk een heleboel kennis. Door in een vroeg stadium uit te leggen wat we willen maken, kan de leverancier goed meedenken over wat het beste ontwerp is voor ons product. Maar zo laten we ook zien dat een leverancier belangrijk voor ons is. Gaat er onverhoopt iets mis, dan kunnen we elkaar daar makkelijker op aanspreken.’

Specificeren van afspraken

Niet alleen leveranciers schuiven als het even kan aan bij de engineers, ook inkoop is aanwezig. ‘Hoe eerder ik op de hoogte ben, hoe beter ik ervoor kan zorgen dat we met de juiste partijen goede afspraken maken’, aldus Martijn. Naast early involvement is ook het specificeren van afspraken een belangrijk aspect van het inkoopvak. ‘Als ik een stoel met vier poten wil en ik specificeer dat niet, dan moet ik niet gek opkijken als ik er een met drie poten krijg. Want dat is toch ook een stoel? Ik zorg ervoor dat de engineers heldere gespecificeerde informatie aanleveren, zodat leveranciers precies weten wat we nodig hebben.’

Begrijpen wat de engineer wil

Zijn opleiding werktuigbouwkunde komt bij zijn werk als tactisch inkoper goed van pas. ‘Ik begrijp wat de engineers zeggen. Praten ze over toleranties? Dan weet ik precies waar ze het over hebben. Aan de andere kant vind ik het ook belangrijk dat de engineer alles op orde heeft en de leverancier van de juiste informatie kan voorzien. Door mijn achtergrond weet ik net een beetje meer en kan ik beoordelen of we allemaal op één lijn zitten. Zo voorkomen we communicatiefouten. En de andere kant op werkt het natuurlijk hetzelfde. Het praat net wat makkelijker als je bijvoorbeeld weet over wat voor staalsoorten een leverancier het heeft.’

Vakkennis en juiste partners: een gouden combinatie

Martijn werkt binnen Heras samen met twee andere tactisch inkopers en zijn manager. ‘We zijn ieder verantwoordelijk voor onze eigen productgroepen. Ik richt me met name op de mechanische componenten, het aluminium gietwerk, spuitgietproducten en plaatwerkonderdelen. Wat Heras zo’n mooi bedrijf maakt, is dat het een heel divers maakbedrijf is. We realiseren kwalitatief hoogwaardige producten en daar zijn we trots op. Mensen kennen ons van de hekwerken, maar we doen zoveel meer. Schuifpoorten, camerabeveiliging, detectiemiddelen; het is het totaalplaatje dat ons zo krachtig maakt. Juist doordat we onze vakkennis combineren met partnerschappen met de juiste leveranciers, kunnen wij onze klanten optimaal bedienen.’